6. maaliskuuta 2016

Tahereh Mafi: Shatter Me (Shatter Me #1)


Juliette on ollut vangittuna vuosia, kun hänen kanssaan heitetään samaan tyrmään poika, Adam. Juliette on varma, että hänet aiotaan viimeinkin vuosien jälkeen tappaa hänen hurjan kykynsä vuoksi. Mutta Juliette on väärässä. Nykyinen valtaa pitävä taho haluaa hänet aseekseen, sillä Julietten kosketus tappaa. Hänen avullaan ihmisiä voisi kiduttaa ja pitää pelossa, mutta Juliette ei ole itse valmis käyttämään kykyänsä pahaan, vaan haluaa ottaa langat omiin käsiinsä. Niinpä hän ryhtyy taistelemaan vastaan.

Jotkut saattavat pitää Shatter Me:tä todella kiehtovana, mutta minä en valitettavasti kuulu siihen ryhmään :D Ensinäkään en pitänyt kirjoitustyylistä ollenkaan. Sen vuoksi meinasin itse asiassa keskeyttää lukemisen heti alkuunsa. Kieli on hyvin koukeroista ja kirjassa on hyvin paljon yksittäisten sanojen ja lauseiden toistoa. Ymmärrän kyllä, että kielellä haettin jonkinlaista mielenterveyden järkkymisen tyyppistä kuvailua, mutta itse koin kielen liiotellulta.

En pitänyt myöskään juonesta, joka oli mielestäni kokonaisuudessaan hyvin epäselvä. Tarina keskittyi lähinnä hahmojen välisiin suhteisiin eikä pyrkinyt vastaamaan oikeasti kiinnostaviin kysymyksiin.

Mutta kaiken höttöisen YA-hömpän alla oli kyllä ihan kiinnostaviakin ideoita. Esimerkiksi olisi ollut todella hauskaa, jos Juliette olisi ihan oikeasti ollut mielenterveydeltään epävakaa. Shatter Me ei vain ollut valmis lähtemään sille linjalle, että päähenkilö olisi kunnolla kyseenalainen ihminen ja epäluotettava kerronnallaan.

Shatter Me taitaakin olla kirja, jota joko rakastaa tai inhoaa. Vaikka minä en nyt tähän hullaantunut, en yhtään epäile, etteikö kirjan tyyli ja tarina voisi olla jollekin toiselle lukijalle täydellinen yhdistelmä kaikkine kummallisuuksineen ja muuten.

Yksi yksinäinen tähti.


P.s. Jouduin editoimaan postausta julkaisun jälkeen, sillä tämä oli mennyt raakileversiona julkaisuun kiireiden keskellä. Ruodin tätä hieman asiallisemmaksi.

3 kommenttia:

  1. Yli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
    Hän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
    *Jos haluat tulla raskaaksi.
    *Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
    *Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
    *Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
    *Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
    *Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
    Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!